ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Za Vas smo pripremili odgovore na neka od pitanja koja nam se često postavljaju. Ukoliko i sami imate pitanje koje se nije naslo na listi koju smo izdvojili pišite nam i mi ćemo dati odgovor na Vaše pitanje u najkraćem roku.

Pronađite odgovor na neko od svojih pitanja ili naš nazovite za rješenje svojih termoenergetskih nedumica.

Ako imate priliku odabrati koju vrstu grijanja ćete koristiti, dobro razmislite jer će Vam to biti jedna od najvećih stavki u kućnom budžetu u zimskim mjesecima. Uzmite u obzir koje su točno Vaše potrebe, broj sati koje ćete Vi i ostali ukućani provoditi u kući, period u kojem ćete živjeti na toj lokaciji, klimatsko podneblje, potencijalnu cijenu energenata u budućnosti, isplati li se ulagati u skuplje, ali dugoročno povoljnije sisteme... Naši inžinjeri će Vam pomoći da nađete najbolje rješenje za sebe.

Toplotna pumpa je svaki uređaj koji podiže toplotnu energiju s niže na višu energetsku razinu (temperaturu) uz privedeni vanjski rad s ciljem korištenja toplotne energije više razine. Mjereno brojem instaliranih jedinica u svijetu, toplotne pumpe povezane sa tlom kao obnovljivim spremnikom topline bilježe jedan od najbržih porasta u području primjene obnovljivih izvora energije. Prema normativima Europske unije, objekti izgrađeni poslije 2015. godine morat će imati energetski efikasan sistem grijanja i hlađenja koji se pored sličnih mahom zasniva na geotermalnoj energiji (toplinskim pumpama).

  • Ekonomičnost - smanjeni troškovi grijanja i hlađenja u stambenim i poslovnim objektima
  • Trajnost - niski troškovi održavanja ako je sistem ugrađen na propisan način ne zahtijeva gotovo nikakvo održavanje.
  • Tihi rad - pogodna upotreba u domaćinstvu i u poslovnim prostorima s obzirom da kod ovakvih sistema nema dijelova koji proizvode buku.
  • Fleksibilnost - ovakvi sistemi mogu snabdijevati toplinskom energijom razne potrošače.
  • Prilagodba - koriste se i u toplim i u hladnim razdobljima. Zimi zagrijanje, ljeti za hlađenje.
  • Ekologija - geotermalne dizalice topline gotovo ne zagađuju okolinu, te su važan faktor u smanjenju onečišćenja atmosfere.

Na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru utječu brojni vanjski i unutarnji faktori:
• Mehanički “uvučen “zrak kontaminiran je klasičnim zagađivačima velikih gradova i industrijskih zona. Isto tako može biti kontaminiran od obližnjih, mikroorganizmima zagađenih rashladnih tornjeva ili od onečišćenih ventilacijskih ispuha drugih zgrada.
• Uz vanjske izvore onečišćenja, postoje i mnogi unutrašnji. Glavni uzrok loše kvalitete zraka u zatvorenim prostorima je - slabo, a ponekad nikakvo održavanje sustav za klimatizaciju i ventilaciju!
Zrak iz uređaja za klimatizaciju i ventilaciju koji se ne održavaju redovno su kontaminirani mikroorganizmima: bakterijama, plijesni i gljivicama kao i drugim zagađivačima kao što je prašina pelud itd. Zato je od izuzetnog značaja pravilno i pravovremeno održavanje klima uređaja.

Konvektori su uređaji i sistemi za grijanje na principu konvekcije, odnosno prijenosa toplote uz učešće zraka kao materije. Fluid (zrak) dodirom sa izvorom toplote (grijačem) postaje lakši i prirodnim putem diže se u visinu. Kao energent koriste struju napona 220 V. Isporučuju se u 5 različitih snaga, od 500 - 2000 W. Primjenjuju se za stanove, kuće i poslovne objekte svih namjena, osim hala i tvornica. Na tržištu ne postoji uređaj koji može brže ugrijati zadani prostor, izuzetno ugodnom toplotom. Čak i ako je vani ispod -20°C, učinak je isti, s tim da Vam u prilog ide što kvalitetnija izvedba gradnje i otvora.

Kotlovi na čvrsto gorivo su simbol za malu potrošnju goriva i visok kvalitet izrade. Dolaze u opcijama čeličnih kotlova, livenih kotlova i setova za grejanje na pelete, u snagama prilagođenim potrebama korisnika. Investicija u kotao je velika, i zato se dobro raspitajte pre kupovine. Ukoliko se odlucite za ovaj tip grijanja, osim cijene, u odabiru veoma su važni i podaci koji govore o potrošnji kotla, kvalitetu izrade kao i dodatnoj opremi. Jednako važna stvar je pravilna i kvalitetna instalacija kotla, koja garantuje da će kotao raditi pravilno i imati dug radni vijek.

Odabir solarnih kolektora zavisi od namene za koju se koriste. Takođe, presudan faktor za odabir solarnog kolektora može biti položaj objekta. Najbolja orijentacija za postavljanje solarnih kolektora je jug, a nagib može da odstupa od 20 do 70 stepeni, u zavisnosti od toga u kom godišnjem dobu se želi dobiti najviše energije. Postoje različiti tipovi i tehnologije proizvodnje solarnih kolektora. Glavna podjela solarnih kolektora je na ravne (pločaste) i vakumske solarne kolektore. Naši inžinjeri pomoći će Vam odabrati najbolje rješenje za Vaše potrebe.

Imate pitanje - kontaktirajte nas, mi ćemo pronaći pravo rješenje za odabir, projektovanje, ugradnju i servis KGH/HVAC sistemima.

Budite spremni za Vaše termoenergetsko rješenje.

TOP